Ştiri Ştiri

Înapoi

Proiectul "Scoala te face OM", o poveste de succes prezentata in cadrul evenimentului care a marcat 10 ani de Granturi SEE si norvegiene in Romania

Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, in calitate de Operator de Program al Programului RO10 "Copii si tineri la risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale" (CORAI), finantat prin Granturile SEE 2009-2014, a participat marti, 13 iunie 2017, la Hanul Gabroveni din Bucuresti, la celebrarea celei de-a 10-a aniversare a Granturilor SEE si norvegiene in Romania. 

In cadrul evenimentului, printre cele trei proiecte de succes selectate de catre organizatori a fi prezentate, s-a numarat proiectul "Scoala te face OM", gestionat de Consiliul Judetean Vaslui si finantat prin Programul RO10-CORAI. 

Reprezentat la eveniment de dna. Cristina Vasiliu, proiectul a convins auditoriul de impactul pozitiv si semnificativ avut in urma implementarii. Derulat pe parcursul a 25 de luni si cu o valoare de aprox. 600.000 euro, prin masuri integrate si unitare la nivelul tuturor celor 81 de comune ale judetului Vaslui, proiectul a reusit sa reduca rata de parasire timpurie a scolii si sa imbunatateasca performantele scoalare la nivelul judetului.

Dintre rezultatele proiectului, redam:Proiectul "Scoala te face OM" a fost prezentat in cadrul evenimentul care a marcat 10 ani de Granturi SEE si norvegiene in Romania

• 1.445 de copii din clasele I-VIII, participanți la activităţi nonformale sau de dezvoltare a abilităților noncognitive
• 200 de copii au înregistrat rezultate şcolare îmbunătăţite și au beneficiat, ca premiu, de tabere (2 serii la Durău, 2 serii la Slănic Moldova)
• au fost identificaţi 129 de copii cu CES, pentru care s-au derulat o serie de terapii/intervenţii
• capacitate crescută a specialiștilor din domeniul educației din județ (1.189 formați, 107 certificaţi ca educatori și 34 ca traineri de abilități non-cognitive)
• abordare transversală a  problematicii părăsirii timpurii a școlii la nivelul județului

10 ani de Granturi SEE si norvegiene in Romania

Granturile SEE si norvegiene sprijina dezvoltarea sociala si economica a Romaniei, precum si relatiile bilaterale si cooperarea dintre Romania si Norvegia, Islanda si Liechtenstein inca din anul 2007.

Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene (MDRAPFE) si ambasadorul Regatului Norvegiei in Romania, doamna Tove Bruvik Westberg, au vorbit, in cadrul evenimentului, despre rezultatele pozitive obtinute in cadrul proiectelor finantate prin Granturile SEE si norvegiene in perioada 2009-2014. In total, au fost finantate peste 800 de proiecte. Acestea s-au derulat in domenii cheie pentru dezvoltarea Romaniei, cum ar fi, protectia mediului, sanatate publica, incluziune sociala, imbunatatirea situatiei populatiei Roma, justitie si afaceri interne.

De asemenea, au fost mentionate si prioritatile urmatoarei perioade de finantare 2014-2021, in valoare totala de 502,5 milioane euro. in acord cu prioritatile Romaniei si ale statelor donatoare, Granturile SEE si norvegiene 2014-2021 vizeaza domenii ca dezvoltarea afacerilor, cercetare, sanatate publica, dezvoltare locala si reducerea saraciei, energie regenerabila, mediu, antreprenoriat cultural, societate civila, justitie si afaceri interne.